sinds 1960 op de goede weg
portfolio 

Gedempte Gracht Zaandam

Herinrichting Gedempte Gracht te Zaandam

Het project bestaat uit het ontdempen van de gedempte gracht in Zaandam. 

De Gedempte Gracht is ontstaan in 1858 toen de brede sloot tussen de twee paden aan weerszijden hiervan werd gedempt. Zuidelijk van de sloot lag het Zilverpad en noordelijk het Geldelozepad, ook wel het Kuyperspad genoemd. Beide paden waren al in de zeventiende eeuw aanwezig.

De Gedempte Gracht werd een voor Zaandam belangrijke winkelstraat maar was ook een belangrijke doorgaande weg voor het verkeer. In 1983, toen bij de opening van de Hemtunnel het station van Zaandam werd verplaatst, lag het station in het verlengde van de Gedempte Gracht in plaats van tegenover de Stationsstraat.

Eind jaren 90 werd de Gedempte Gracht een voetgangersgebied en werd het auto- en busverkeer verlegd naar de Vinkenstraat. In het midden van de straat werden winkelpaviljoens gebouwd.

In 2011 is Gebr. Beentjes GWW B.V. gestart met het ontdempen van de gracht 

Het water in de Gedempte Gracht moet de Zaan met de Vaart gaan verbinden. Over het water heen komen Zaanse bruggetjes. Inverdan, de naam van het project, heeft als doel de binnenstad weer aantrekkelijk te maken voor het winkelend publiek